Välj rätt padelracket

Vad skall man tänka på när man väljer racket?

Det är en mängd olika faktorer som kan ha betydelse för vilket racket som passar dig bättre än ett annat. Här följer några saker att tänka på:

1. Rackethuvudets form - Välj rätt form på ditt racket som passar din spelstil.
Runt

För de flesta spelare oavsett nivå är det lättare att spela med ett runt racket. En sådan form på rackethuvudet gör att den så kallade ”sweet spot”, mitträffpunkten, sitter i centrum på rackethuvudet. Ett racket med runt rackethuvud kallas ofta kontrollracket. Exempel på dessa racketar bland Bullpadels racketar är Hack Control, Vertex-2 Control, K4-Pro, K3, K3 W och Kata Light.

Diamantformat

Ett sådant racket har sweet spot lite högre upp, vilket gör att det ger en extra ”kick” om man har en bra smash och blir därför en racketform som är bäst lämpad för avancerade spelare. Exempel på racketar är Hack, Vertex-2, Vertex-2 W, Vertex och K2-Power.

Droppformat

Droppformat/päron/hybrid, kärt barn har många namn för denna form på rackethuvudet som är en blandning mellan det runda och det diamantformade. För de flesta medelgoda och avancerade spelare kan det kanske vara intressant att testa som ett alternativ till det runda. Några exempel på denna typ av racket är Wing-2, Wing och BP-10.

2. Vikt

De flesta racketar för vuxna spelare väger ca 370-380 g och ramens bredd är 38 mm. Alldeles för många spelar med onödigt tunga/felbalanserade racketar.

3. Balans

Balans innebär var på rackethuvudet balanspunkten finns. Balansen kan vara hög, d v s närmare toppen på rackethuvudet, medium eller låg. Ju närmare greppet balanspunkten ligger, desto lättare upplever du rackethuvudet. Ett racket som är topptungt kommer att upplevas som tyngre att svinga. Ofta räknas topptunga racketar som mer offensiva, med mer ”power” till skillnad från kontroll, då de ger mer tyngd åt en smash. Diamantformade racketar är generellt topptunga, medan runda racketar har en låg tyngdpunkt och droppformade är oftast mediumbalanserade.

4. Material

Ramen på padelracketar är så gott som alltid gjord av kolfiber för att racketet skall vara extra hållbart. Kärnan består av ett skumgummiliknande material, EVA eller Foam, där merparten av dagens racketar har EVA som har bättre ”minnesegenskaper” och är hållbarare.

 

För en längre guide rekommenderar vi Bullpadels Racketguide.